Infiltratieproeven worden eerder in het kader van de bepaling van de infiltratiecapaciteit van de bodem voor hemelwater bepaald. Bij bouwprojecten, waarvoor ook doorgaans een grondverzet onderzoek nodig is, wordt door het plaatsen van nieuwe gebouwen en niet-doorlatende verhardingen de infiltratie-oppervlakte van de bodem verminderd. De overheid eist ook speciale voorzieningen om overstromingsgevaar te voorkomen. Voor het ontwerpen van die voorzieningen (infiltratiebekkens,…) is het van belang de infiltratiecapaciteit van de bodem te kennen. Voortbouwend op de bepaling van de infiltratiecapaciteit kan een hydraulische rekennota worden opgesteld ter ondersteuning van een vergunningsaanvraag. Dergelijke nota bevat een detailberekening van de waterhuishouding op het perceel en schetst de impact van het bouwproject op de hemelwaterhuishouding in het gebied. Vooral in gebieden met een beperkte infiltratiecapaciteit en/of hoge grondwaterstand is een hydraulische rekennota interessant.
Nood aan een (geo)hydrologische studie of onderzoek? Envirosoil biedt verschillende studies aan ter ondersteuning van uw project. Dit onder de vorm van infiltratiestudies, pompproeven en bemalingsstudies telkens afgestemd op uw noden.
Envirosoil kan tevens instaan voor de vervolgstap, waarbij de proefresultaten geïnterpreteerd en toegepast worden in een bemalingsstudie of hydraulische rekennota hemelwaterhuishouding. Dankzij onze veelzijdigheid aan activiteiten wordt steeds een integrale aanpak gegarandeerd.